For at genskabe den historiske helhed omkring Nyborg Slot og by har man besluttet, at Nyborg Slot og rådhustorvet skal istandsættes og tilføres nyt liv. For at finde de rette arkitekter udskrev man i 2015 en international arkitektkonkurrence.

Det gav et bredt udvalg af arkitekter, som skal planlægge, hvordan slot og by skal forbedres og fornyes. Det vil forhåbentlig give nogle arbejdspladser, når selve arbejdet skal udføres.

Ikke første gang

Men det er ikke første gang, Nyborg Slot bliver restaureret. For I 1913 efter 200 år som pakhus og krudtmagasin for garnisonen var der ikke megen storhed over det gamle kongeslot.

Dengang var der ikke noget, der hed fitnesscenter ellerproteinpulver, men der er ingen tvivl om, at der blev brugt rå muskelkraft til at slæbe de tunge materialer og lave det hårde arbejde.

Det var kongelig bygningsinspektør og arkitekt, Mogens Clemmensen, som var ansat ved Nationalmuseet, der iværksatte det kæmpe restaureringsarbejde.

Arbejdet stod på i over 10 år, hvilket også vidner om, at der ikke har været nutidens smarte maskiner involveret i arbejdet.

Desværre slap pengene op, inden et udvendigt trappetårn og dele af Nordfløjen og en del indvendige detaljer var blevet færdigt.

Efter restaureringen åbnede slottet dørene, så offentligheden kunne komme ind og se de flotte riddersale med det imponerende interiør og fornemme stemningen og storheden.

Restaureringens elementer

Nyborg Slot er stadig åbent for publikum, og nu skal det altså atter restaureres. Arbejdet omfatter blandt andet

  • Restaurering af Kongefløjen
  • Restaurering af vagttårnet
  • Tilførsel af nye bygninger
  • Opgradering af torvet og området mellem slot og by

I denne omgang har man nok tænkt sig at benytte andet end rå muskelkraft, for man forventer, at arbejdet er færdigt allerede i løbet af 2019. Så det er kun 3-4 år, hvor over 10-12 år ikke var nok ved sidste omfattende restaurering.

Der er allerede udvalgt seks teams ud af de mange, der har budt ind på opgaven, som har været på besøg i Nyborg, hvor de fik en grundig gennemgang af slottets og byens historie og fik lov at se slottet og omgivelserne og fornemme fordums storhed på Slotsholmen.

Det bliver spændende at se, om det vil trække flere folk til Nyborg, når først slottet står færdigt med sine nye udstillingslokaler og bygninger, der skal bruges til at fortolke den tidligere borgstruktur.

Et af formålene med restaureringen er at gøre Nyborg til Danmarks centrum … igen – for Nyborg var jo som bekendt hovedstad i middelalderen, og Nyborg Slot var kongeborgen. Men folketinget bliver nok næppe flyttet til slottet, som stod for de politiske beslutninger i Kalmarunionen under Dronning Margrethe I.